May 04, 2010

Butter Prawn......ala2 KAK LANG...

Taraaaa........
Ha.......cana…..teringin tak tgk udang tu….?Apa? Nak resepi…..? Hmm…OK...Inilah resepi Butter Prawn ala2 KAK LANG…..cuba tau...sedap...sebab kalau nak makan kat kedai selalu.....sengkek la....lg pun x dapat makan sampai puas................


Bahan-bahan ( resepi yang sesuai untuk 3 orang... )

12 ekor udang- so, sorang kena makan 4 ekor je!!!!!!cukup ke!!!
(kebesaran udang ikut kesukaan dan kemampuan hang pa la.......nak perisi camna pun ikut hang pa la….nak buang kepala ka…x nak buang kepala ka…nak buang ekor ka............x nak buang ekor ka…....up 2 u all..k!udang cepat mengecut tau....)

4 sudu besar butter

2 biji telur – dipukul-pukul

4 cili api-dipotong2 kecil2 tangkai daun kari

2 ulas bawang merah-dicincang2 ulas bawang putih-dicincang

pepper, gula dan garam - secukup rasa

serbuk kunyitminyak utk menggoreng

Cara-cara:

Lumur serbuk kunyit & garam kat udang. Goreng sehingga 3/4 masak. Angkat dan ketepikan........

Panaskan butter atas api sederhana, masukkan bawang putih dan bawang merah dan kacau seketika.....

Pastu…masukkan telur, mesti kacau selalu….. (Tip: titikkan guna hujung garfu bagi mendapatkan tekstur telur yg halus dan rangup macam kat kedai makan tu…ingat…..kacau tu kena cepat skit!)

Masukkan pula daun kari dan cili api dan perasa2 semua tu….jgn lupa kacau selalu…..

Lastly, masukkan udang tadi……dan kacau lagi hingga garing…..
Then, Siapppp!!!

Tersedia lazat dimakan dengan nasi putih…..ratah pun sedap!.
.
.

Fatin: Sedapnya mama masak…Pandai mama… Mama…..Atin nak udang……….
(Fatin dah cam ayahnya, suka betul seafood)


Note: Boleh juga beli Butter Cereal kat Cosway sebagai tambahan perasa kalau nak kelainan la….but still need the above ingredients!!!........

Ni cubaan pertama wat...texture x berapa jadi...tapi rasa yum yum...
sama cam kat kedai...



Ni lak sajer2 try wat chicken prawn...tapi hangit skit la....

No comments:

Post a Comment